William Blake

 

William Blake

"Pentru că omul nu trăieşte numai cu hrană, eu voi trăi deşi ar trebui să vreau şi pâine. Dar nimic nu îmi este mai necesar decât să-mi fac datoria şi să mă veselesc în cea mai mare bucurie, care se revarsă mereu asupra Spiritului meu.” William Blake, Scrisoare către William Hayley, 7 oct. 1803

William Blake (1757-1827), cel mai mare vizionar si poet al Angliei, s-a născut înaintea timpului său fiind considerat tatăl de limba engleză al romantismului. Deși este studiat în școli, poezia sa este adesea extrasă de studenți din setarea vizuală din antologii, munca sa nefiind integral apreciată sau înțeleasă la justa sa valoare, până în zilele noastre.

Poemele scrise și cântate sunt o parte integrantă a întregului său proces de creație. Cu toate acestea dimensiunea muzicală a artei vizionare a lui Blake este trecută cu vederea aproape în întregime. O serie de scriitori importanți din secolul al XX-lea: W.B. Yates și Aldous Huxley, precum și cântăreți, compozitori, precum Jim Morrison, Patti Smith, Bob Dylan, John Lennon, Joan Baez, Joni Mitchell și Bruce Springsteen au fost inspirați de Blake. De-abia în zilele noastre popularitatea lui William Blake a ajuns la proporții globale.

"Iluminarea înseamnă să-ți asumi întreaga responsabilitate pentru viața ta." W Blake Iluminare

Detalii despre iluminare in viziunea lui William Blake la cursurile noastre gratuite
Evenimente în Bucureşti
Cultura Spiritului - Evenimente în țara

"Un om nu se poate avânta prea sus, atunci când zboară cu propriile sale aripi." William Blake

"Ceea ce este dovedit acum, a fost odată doar imaginat." William Blake

Evenimente în Bucureşti
Cultura Spiritului - Evenimente în țara

"Imaginația nu este o stare: este însăși existența umană." William Blake

„Cântecele Inocenței și Experienței” reunesc două etape distincte din viața omului. Cea luminoasă, plină de candoare și voioșie a copilăriei (Inocența), în care natura și divinitatea hrănesc și călăuzesc pașii, și cea a maturității, când viziunea se schimbă, în momentul in care el experimentează viața și evoluția spirituală (Experiența).

"Dacă impuritățile ar fi înlăturate de pe porțile percepției, fiecare lucru i s-ar înfățişa omului în adevărata lui natură, adică infinit. Căci omul s-a închis complet şi vede totul prin crăpăturile înguste ale peşterii sale." William Blake

"Gândește dimineața. Acționează la amiază. Mănâncă seara. Dormi noaptea." William Blake

Evenimente în Bucureşti
Cultura Spiritului - Evenimente în țara

Poemele „Cantecele Inocenței și Experienței” sunt scrise în oglindă, unui cântec al Inocenței corespunzându-i, dacă nu fidel (cum este cazul cântecelor “The little BOY lost”/”The little BOY found”, “The Cimney Sweeper”, “Holy Thursday”) măcar ca sens, un cântec al Experienței. „Cântecele Inocenței și Experienței” sugerează cu înțelepciune și blândețe, că acel paradis al inocenței, continuă să existe.

"Adevărata metodă de cunoaştere este să experimentezi." William Blake

Evenimente în Bucureşti
Cultura Spiritului - Evenimente în țara

G.E. Bentley Jr. („Străinul din Paradis”): "Poezia timpurie a lui Blake s-a raspândit, evident nu la fel de mult precum cărțile tipărite sau manuscrisele, ci ca piese (cântece)."

J.T. Smith (prietenul lui Blake): "[William Blake] a fost în întregime nefamiliarizat cu știința muzicii", dar "urechea lui muzicală era atât de bună, melodiile sale erau adesea deosebit de frumos interpretate, încat erau remarcate chiar de către profesorii de muzică." Din păcate, melodiile sale originale nu au supraviețuit.

Shri Mataji Nirmala Devi (1923-2011): “Această cunoaştere a [trezirii Sinelui] a devenit un fel de cunoaştere pe care oamenii nu ar accepta-o, pentru că noi trăim prin ştiinţă sau raţionalitate. Dar ea este dincolo de asta, Einstein a spus-o foarte clar, şi anume că există o zonă de torsiune dincolo de minte. Şi trebuie să ajungeţi în acea zona unde dobândiţi ştiinţa cognitivă – e numită ştiinţă dar eu aş numi-o personalitate cognitivă. Deci cum se poate întâmpla să mergeţi dincolo de minte? Căci orice încercaţi este numai cu ajutorul minţii. Prin urmare a merge dincolo de minte nu este posibil. Dar această putere ce face posibil acest lucru rezidă in osul triunghiular. Când se ridică, mişcarea acestei puteri e atât de lină. Ea rezidă în interiorul nostru pentru că acum trebuie sa aibă loc ultimul pas în evoluţie. William Blake… Shakespeare… Ei erau suflete [care şi-au] Realizat Sinele. Modul în care s-au exprimat, arată foarte bine cum erau foarte detaşaţi şi cât de frumos au înţeles ei realitatea.”