Anandita Basu

 

Anandita Basu

Anandita Basu este una dintre puținele interprete care s-au încumetat să patrundă în domeniul muzicii sufi și qawwali, depășind prin interpretările sale virtuoase convențiile culturale ale societății.

Qawwali, muzica mistică a interpreților și sfinților sufi, a fost cunoscută în întreaga lume inițial datorită colaborarii dintre Nusrat Fateh Ali Khan și Peter Gabriel. Acest tip de muzică este o expresie a bucuriei și păcii adevăratei spiritualități. Ea aduce deopotrivă un mesaj pentru coexistența pașnică și armonioasă a tuturor religiilor și culturilor.

Vă oferim o înregistrare a popularului qawwali Dama Dam Mast Qalandar în interpretarea Ananditei Basu, din turneul său american 2013 (Washington DC, 7 iulie 2013):

Născută în India, Anandita a început să studieze muzica indiană la vârsta de 4 ani.
Și-a început pregătirea de bază cu mama ei, maestru profesor Anjana Basu, care a câștigat primul loc în interpretarea muzicii clasice vocale în India (Sangeet Praveen, cel mai înalt titlu din India). Datorită realizărilor deosebite ca interpret și profesor, guvernul Indiei i-a acordat Anjanei Basu în 2004 distincția de cel mai bun profesor al anului.

După absolvirea studiilor de bază, Anandita a studiat diferite forme de artă cu mari maeștri de muzică, dans și percuție. Răsplătită de mai multe ori cu distincții în India, a obținut reputatele titluri Sangeet Visharad și Sangeet Prabakar în dans, muzică și tabla (percuție).

A lucrat în cadrul unor instituții și organizații internaționale pentru promovarea muzicii și culturii și indiene în întreaga lume.

Aparițiile sale la radio și televiziune au contribuit la recunoașterea ei și ca regizor, compozitor și aranjor pentru mai multe genuri de muzică.

Cultura Spiritului - Evenimente București & Timișoara
Cultura Spiritului - Evenimente în țara

A susținut spectacole în India și în alte 14 țări din Europa și cele două Americi, bucurându-se de recunoaștere și apreciere pretutindeni.

Multe dintre CD-urile sale, precum JAI JANANI, ISLAM, PRATHANANJALI, MANAN, LOVING HANDS, SURABHINANDAN, SARGAM, SUFI SOUL sunt vândute peste tot în India și în afara ei. În muzica qawwali și sufi, stilul său este deosebit și unic.

În prezent Anandita Basu este fondatorul și directorul Fundației Kalakendra of India din Columbia, având scopul de a promova arta, muzica și dansurile Indiei.

Cultura Spiritului - Evenimente București & Timișoara
Cultura Spiritului - Evenimente în țara