Max Planck

"Consider conștiința ca fundamentală. Consider materia ca derivată din conștiință. Noi nu putem ajunge dincolo de conștiință. Tot despre ce vorbim, tot ceea ce noi considerăm existent, postulează conștiința." Max Planck

"Ca un om care și-a dedicat toată viața preponderent științei, studiului materiei, pot să spun, ca rezultat al cercetării mele cu privire la atomi doar atat: nu există nicio materie. Toata materia provine și există doar în virtutea unei forțe care aduce particula unui atom în stare de vibrație și ține împreună acest sistem solar al atomului. Trebuie să presupunem că există în spatele acestei forțe un spirit conștient și inteligent. Aceasta minte este matricea întregii materii." Max Planck

"Știința nu poate rezolva misterul ultim al naturii. Și asta pentru că, în ultimă instanță, noi înșine suntem parte a naturii și, prin urmare, o parte din misterul pe care încercăm să-l rezolvăm." Max Planck

"Pentru oamenii credincioși Dumnezeu se află la început, pentru oamenii de știință se află la capătul considerațiilor lor." Max Planck

"Religia și știința naturii nu se exclud, cum cred sau se tem unii în ziua de astăzi, ci se întregesc și se armonizează împreună." Max Planck

Max Karl Ernst Ludwig Planck (1858-1947) a fost un important fizician german și laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1919. Este considerat întemeietorul fizicii cuantice.